Velikonoční pomlázka

Ahoj judisti koledníci,
posilujte prstíky, udržujte tradici! Posíláme obrázkový návod na pomlázku.


Nejdříve si při běhání v přírodě najdeme vrbu. Ty nejlepší jsou u potoků a rybníků. Poprosíme dospělého, aby nám z ní uřízl nejméně 9 stejných proutků, ale raději ještě nějaké do zásoby. Zkusíme, jestli nepraskají, když je ohneme !!! Jinak musíme hledat dál.

Doma srovnáme 9 proutků od špiček a ten nejdelší vytáhneme a zastrčíme zdola proti ostatním.

Pak jej podle obrázku silně ohneme a zbylé proutky jím obtočíme směrem ke špičce zpět tak, aby vzniklo madlo – držátko. Koneček pak vložíme mezi 4 a 4 proutky a můžeme ještě mezi další. To proto, aby se nám držátko nerozpletlo.

A začneme plést…. Nejlépe ve dvou. Jeden pevně chytí madlo a druhý si stoupne proti a rozdělí proutky do dvou skupin, 4 a 4. Srovná je do jedné roviny podle obrázku.

Pak vezme ten nejvyšší, nejkrajnější proutek z jedné strany, prostrčí mezi 2 proutky ze strany druhé a vrátí zpět do původní řady, ale dolů.

Totéž udělá z druhé strany. A pořád dokola.

Nesmí ale poplést pořadí proutků, musí si je udržovat pořád v rovině… Bolí od toho prsty, posílíte, ale jde to… Pochopitelně přehmatáváte, pomáháte si a držíte výš a výš tak, jak vám bude pomlázka narůstat.

Až budete u konce, vložíte mezi proutky mašli, zapletete a pak zavážete. Pak další a další a poslední utáhnete kolem konce pomlázky. Pak dospělý nožem ořeže dlouhé konce u držadla a pomlázka je hotova !!!

Název pomlázky je od slova POMLADIT, to znamená, že ten, koho poplácáme se pomladí a bude celý rok zdravý a krásný.

Pomlázka není od slova POMLÁTIT !!!

Vaši trenéři Vítkové